Gymnasium

Misschien ken je het gevoel wel; je zoekt het antwoord op een vraag of raadsel maar je komt maar niet tot de oplossing. Heel vervelend! En dan, plotseling, vallen de puzzelstukjes ineens op hun plek. Je hébt het! Eureka! Op het Da Vinci Gymnasium van het Christelijk Lyceum krijg je tal van deze Eurekamomenten. Als jij van leren houdt en nieuwsgierig bent, zit je hier op de goede plek.

Da Vinci Gymnasium

Vier uur per week krijg je, naast je gewone lessen, Da Vinci modules. Het leuke is dat je dan aan de slag gaat met meerdere vakken. Wat hebben biologie en wiskunde bijvoorbeeld te maken met kunst? En waarom is het handig om wiskundige formules te kennen als je sport? Ontdek de verbanden tussen de vakken, leer samenwerken en discussiëren. En vanaf de eerste klas krijg je twee uur per week Latijn en Grieks.

Voor wie?

Als jij een vwo-advies van je juf of meester gekregen hebt, is het Da Vinci Gymnasium misschien wel iets voor jou! Als je het leuk vindt om te onderzoeken en te ontdekken zit je op het Da Vinci Gymnasium helemaal op je plek.

Wat je moet weten over het Da Vinci Gymnasium

 • Je kunt er jezelf zijn
 • Persoonlijke coaching
 • Da Vinci modules
 • Uitdaging op jouw niveau
 • Oog voor jouw talent

Uitdaging op je eigen niveau

Een aantal van onze leerlingen volgen, naast hun opleiding op het Christelijk Lyceum, een programma aan een universiteit voor extra uitdaging. We werken samen met meerdere universiteiten en kunnen daardoor goed bekijken wat het beste past bij jou.

Je krijgt uitdaging op je eigen niveau. Je maakt je eigen leerdoelen en leervragen samen met een docent en werkt hier zelfstandig aan. Ben je heel goed in bijvoorbeeld wiskunde, maar minder in talen? Dan denken we met je mee en passen eventueel je rooster aan.

Gymnasium op een scholengemeenschap!

Gymnasium op een scholengemeenschap (een school met mavo, havo, vwo) heeft veel voordelen. Zo kun jij je vrienden of vriendinnen die naar het atheneum, havo of de mavo gaan, gewoon blijven zien op school. En mocht het gymnasium toch niet bij je passen, kun je binnen de school overstappen naar het atheneum.

Latijn en Grieks

In de eerste klas krijg je, naast de andere vakken, twee uur per week Latijn en Romeinse cultuur. Het jaar daarop krijg je ook Oud-Grieks en de Griekse cultuur. In de vierde klas kies je of je doorgaat met Grieks of met Latijn. Of misschien wel met allebei! Wist je dat klassieke talen een uitstekende voorbereiding zijn op de universiteit? Je vergroot je denkvermogen en je algemene kennis van de wereld en wetenschap!

Onderzoeken en ontdekken

Line: “Bij Da Vinci werk je binnen één thema aan verschillende vakken die erbij horen. Zo ben je de ene keer bezig met Mensen en Goden voor de vakken levensbeschouwelijke vorming en Geschiedenis en de andere keer werk je aan een stamboom voor de vakken Geschiedenis en Biologie. Daarna teken je de stamboom uit bij Handvaardigheid. Ook vind ik het erg leuk dat ik heb leren debatteren bij het vak Nederlands.
Tijdens een debatavond heb ik met mijn groepje zelfs de eerste prijs gewonnen!”

WON-AKADEMIE

Ben jij iemand die het naadje van de kous wil weten? Iemand die graag iets onderzoekt, wil weten hoe iets in elkaar zit en wil weten hoe en waarom iets wel of niet werkt? Dan zit je goed op het atheneum of gymnasium van het Christelijk Lyceum, één van de 50 WON-scholen in het land. Lees er hier meer over.

Talentklassen

We geven je alle ruimte je talenten te ontwikkelen door rekening te houden met dingen die jij interessant en leuk vindt. Zodat je niet alleen een leerzame, maar ook een leuke schooltijd hebt! Twee uur per week mag je daarom zelf kiezen naar welke talentklas jij gaat: de Scienceklas, de Sportklas, de Kunstklas of Spaans. Lees er hier meer over.

De Da Vinci-lessen zijn het leukst

Olivier: “Voor elk vak krijg je een Da Vinci-project. Dit project gaat over één onderwerp met diverse vakken. Met geschiedenis hebben we het nu over Goden en Mensen, maar we bestuderen ook kunstgeschiedenis en filosoferen daarover. Bij Tekenen gaan we
praktisch aan de slag en bij Nederlands leren debatteren. Je kunt dus meteen oefenen wat je uitgelegd krijgt en ziet waarvoor je die theorie eventueel later nodig hebt. Dat is heel fijn. Je bent lekker bezig met de praktijk en werkt veel in groepjes. Ik voelde me vanaf de eerste dag meteen thuis op het Christelijk Lyceum.”

Ten slotte…

Misschien gaan er wel klasgenoten van jou naar de mavo, havo of het atheneum op het Christelijk Lyceum. Die kun je dan blijven zien! En mocht het echt niet lukken op het gymnasium, dan kun je binnen de school overstappen naar het atheneum.

Kies voor een gymnasium…

 • Waar je door Da Vincilessen en WON-onderwijs een wetenschappelijke en onderzoekende houding ontwikkelt. Je leert al denken en analyseren als een student op de universiteit;
 • dat uitgaat van de vraag: wat kunnen wij voor jou betekenen? En dus niet: wat kun jij voor ons betekenen?
 • met academische docenten die al jouw talenten en kwaliteiten willen ontwikkelen;
 • binnen een school met meerdere opleidingen. Zo word je beter voorbereid op de samenleving; waar je Anglialessen (versterkt taalonderwijs in Engels) kunt volgen en examen kunt doen tot en met het niveau van native speaking;
 • waar je kunt meedoen aan Talentklassen zoals, de Sportklas of Kunstklas en Science klas.
 • waar WON-lessen regelmatig gegeven worden door beroemde wetenschappers;
 • dat als WON-akademieschool samenwerkt met universiteiten zoals de Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente;
 • dat leert van en openstaat voor leerlingen. Jij leert veel van ons, maar wij leren ook veel van jou. ‘Homines dum docent, discunt’;

Heb je nog vragen over het Gymnasium?

Bel dan (055) 35 75 200. Vraag naar de gymnasiumcoördinator, voor leerjaar 1 t/m 4 mevrouw Anne Sijmons en voor leerjaar 5 en 6 mevrouw Martine Bierman.

Of mail naar: a.sijmons@christelijklyceum.nl of m.bierman@christelijklyceum.nl